Hotel Postgaarden i Mariager´s Historie​

Ejendommen, som i dag hedder Hotel Postgaarden, kan dateres tilbage til 1660,
hvor stedet ejes af byens rigeste mand, Rådmand og Købmand Anders Jensen. Efter Rådmandens død i 1678 overtages gården af svigersønnen 

Peder Olufsen Lund. 

I 1732 tager ejendommen alvorlig skade under en stor brand i Mariager bymidte, men genopbygges kort efter. Lund driver ud over agerbruget på gården også værtshusaktivitet. Første indberetning til skattetaksationen som udskænkningssted sker i 1732.

I 1736 overtages gården af Lunds søn Anders Pedersen Lund. Sønnen er en velhavende mand, men i 1746 begynder det at gå skævt for ham og i 1749 sælges gården til byens nyudnævnte sognepræst, Samuel Philipsen Friedlieb.

 Sognepræsten dør i 1769 og i de følgende år skifter rækken af ejere hastigt. I begyndelsen af 1800-tallet overtages gården i en kort årrække af to snedkere, som i flere år har snedkerværksted i den vestlige ende af bygningen.

I 1846 samles gården atter under en ejer af Jens Christian Gjerlev. Gjerlev driver restauration på stedet, og han benævnes som gæstgiver i 1855 i forbindelse med en bøde for at servere alkohol efter lukketid. Det er også Gjerlev, der byder digteren H.C. Andersen velkommen, da Andersen lægger sin vej forbi Mariager i forbindelse med et besøg på Hem præstegård ved Mariager Fjord i 1865.

Gjerlev må opgive at føre gæstgivergården videre og stedet overtages af Ernst Vilhelm Reddersen, hvor gården får navnet "Rejersens Hotel" i folkemunde. Fra 1884 skifter hotellet navn til "Jensens Hotel", idet det gården købes af Peter Jensen. I 1886 etableredes den første telefon i Mariager på "Jensens Hotel".

Alfred Petersen overtager gården i 1903 og han giver hotellet dets nuværende navn Hotel Postgaarden. På trods af navnet menes stedet ikke haft nogen egentlig forbindelse til postvæsenet, men gæstgivergården bliver i slutningen af det 19. århundrede målet for post- og dag-vognene fra Randers. 

I 1913 købes Hotel Postgården af M.L. Schouboe og med i handelen følger retten til at drive biografteater, hvilket Schouboe benytter sig af hver lørdag eftermiddag.

Efter endnu en periode med skiftende ejere og en usikker tilværelse, hvor den gamle for-bygning står i alvorlig fare for at gå til renoveres Hotel Postgaarden, takket være et initiativ fra bl.a. Fredningsstyrelsen. I den forbindelse var en nedtagning og genopførelse i "Den gamle By" i Århus også på tale.

I 1986 købtes Hotel Postgaarden af restauratørparret Mona og Kurt Clausen. I Clausens tid som ejer, kom der en række prominente gæste til Hotel Postgaarden, herunder Dronning Margrethe og Prins Henrik samt Sir Elton John. Clausen driver hotellet frem til 2002, hvor sønnen Jack Clausen overtager stedet for en kort periode indtil Anni Bilidt købte Hotel Postgaarden i 2003.

 I 2016 kommer Tommy Skjødt til. Tommy startede selv sin karriere som kokkeelev på Hotel Postgaarden tilbage i 1990’erne, da Dronning Margrethe og Prins Henrik besøgte hotellet. Han har en særlig passion for hotellet og stedets historie og han har i forbindelse med istandsættelsen lagt vægt på at bevare den fantastiske stemning som stedet emmer af.

I april 2019 køber forretningsmanden Jan Hørby hotellet, og i samme omgang kommer et nyt forpagterpar - Dorthe og Lars Knudsen til. Det er deres mening at drive stedet videre i samme ånd, og fastholde gamle traditioner for et hyggeligt hotel med en restaurant, som tilbyder klassiske danske kroretter.


Beskrivelsen af Hotel Postgaarden er udarbejdet i samarbejde med Mariager Lokal Arkiv.

Hotel Postgaarden i Mariager

CVR: 42114529

fb-art_2